Tässä on meidän keskiaikaisilla resepteillä tehty uuden vuoden illallinen, valitan kehnoa kuvaa, en ottanut sitä blogia varten, mutta haluan nyt lisätä nämä hyvät reseptit. Eli tarjolla oli spelttileipää, yrttituorejuustoa, alkuruokana zanzarelli-keittoa ja pääruokana punaviinissä haudutettua kanaa ja hunajajuureksia. Juominkina katajanmarjoilla, kanelilla, inkiväärillä ja hunajalla maustettua kotikaljaa. Valitettavasti en muista, mistä lähteestä nämä reseptit olivat, juuresten ohje ei ole keskiajalta, vaan ajan henkeä mukaellen omasta pääkystä.

577530.jpg

Punaviinissä keitettyä kanaa:

Kanasuikaleita 300-400 g
2 dl punaviiniä
2 dl kanalientä
2 rkl viinietikkaa
Saostamiseen vaaleaa leipää
Muskottia
Kanelia
Inkivääriä
Neilikkaa
Mustapippuria

Ruskista kana kevyesti. Lisää nesteet ja mausteet ja keitä noin puoli tuntia, lopuksi murenna joukkoon leipää kastikkeen saostamiseksi. Erittäin mureaa ja maukasta. Ulkonäön kannalta vois olla järkevämpi käyttää suikaleitten sijasta esim rintafileitä... Maultaan kyllä erinomaista.

Zanzarelli-keitto (kuva tulee seuraavan kokkauksen yhteydessä)

1,5 l kanalientä
sahramia
2 dl kuivia leipäkuutoita (vaaleita)
150 g raastetta parmesania
6 kananmunaa
Mustapippuria, kanelia, muskottia, inkivääriä

Keitä kanaliemi, lisää sahrami, keitä 10 minuuttia. Sekoita raa'at kananmunat, juustoraaste ja leipäpalat, lisää kanaliemeen ja sekoita voimakkaasti. Lisää mausteseos ja tarjoile välittömästi. Ulkonäkö hieman arveluttava, mutta maku samettisen pehmoinen ja täyteläinen. Tätäkin voi suositella lämpimästi.

Kasvisten ohje:

Lanttukuutioita
Porkkanakuutoita
Sipulia
Tuoretta inkivääriä
Hunajaa
Olutta

Aineksia sopivassa suhteessa ja kannen alle uuniin noin 200 asteeseen, kunnes ovat pehmeitä. Tosi hyvää!